Page 13 - BeeLife13
P. 13
BEELIFE | YAŞAM
Mesela fındığın
tarihçesi
için denir ki;
İsviçre’nin Rohen
bölgesinde tarihin
ilk çağlarında Çocuk aklımla sorduğum bu sorulara halen yanıt
fındık, gıda bulabilmiş değilim ama ne mutlu ki, gastronomi tarihçileri
ürünü olarak ilk Fransız Makaronu’nu ve ilk Sacher Pasta’yı yapanı
tüketilmekte yazmışlar. Bu bilgiler öyle değerli ki, meraklı bir yemek
imiş ama kimse aşığı için… Ne dünya tarihini, ne ülkemizin tarihini bu denli
yazmaz gıda aklımda tutabilirim. Ama gelin görün ki, mutfak dünyasının
ürünü olarak tarihçesi hep hafızamdadır ve bu tatların doğduğu şehirlere
yapılan yolculuklarda, ilklerin lezzet duraklarını asla pas
tüketmeyi akıl geçmem. Bakalım bazı ilk tatlar ve kaşifleri kimlerdir.
edenin nasıl akıl
ettiğini. İtalya’nın en ünlü soslu makarnası dediğimizde herhalde
aklımıza ilk o gelir… Fettucini Alfredo, onu ilk kez yapan
kişiden alıyor adını. 1914 yılında tereyağı, krema ve
parmesan peynirini kendi özel tarifiyle birbirine katıp
harmanlayan Alfredo di Lelio, böylece dünyada en bilinen
makarna soslarından birinde adını ölümsüzleştirmiş. Ama
işin ilginç yanı bu sosu İtalya’da bu isimle istediğinizde
bulmanızın mümkün olmaması. Çünkü bu sosu ustasının
elinden tadan Amerikalı turistler, ülkelerine döndüklerinde
sosa bu ismi vermişler. Böylece sos, tüm dünyada Alfredo
adıyla ün kazanmış.
13