Page 15 - BeeLife13
P. 15

BEELIFE  |  YAŞAM




                                                                           Ve tatlı dünyasından çok şeker
                                                                           bir keşif… Paris’in ünlü Ladureé
                                                                           Pastanesinden gelen tat; Fransız
                                                                           Makaronu… Tarihi atmosferinde
                                                                           kaybolacağınız Champs Elysees’nin
                                                                           incisi Ladureé, aslında bir çay evi
                                                                           olarak hizmet vermeye başlamış.
                                                                           1862 yılında Louis Ernest Ladureé’nin
                                                                           kurduğu çay evi, 1871’de yanınca
                                                                           yeni bir çehre kazanmak için ressam
                                                                           ve poster sanatçısı Jules Cheret’nin
                                                                           ellerine bırakmış kendisini ve
                                                                           bugünkü ikonik tavanlı muhteşem
                                                                           dokuya kavuşmuş. Zamanla Paris’in
                                                                           yüksek sosyetesinin uğrak mekanı
                                                                           haline gelen Ladureé’nin efsanevi
                                                                           makaron tarifi ni ise Louis Ernest
                                                                           Ladureé’nin kuzeni Pierre Des
                                                                           Fontaines, 20. yüzyılın ortalarında
                                                                           keşfetmiş. Des Fontaines belki de
                                                                           çok basit bir tarif denemesi yapmış,
                                                                           klasik makaron tarifl erine yenilikçi
                                                                           bir dokunuşla değmiş ve iki makaron
                                                                           bisküvisinin arasına sürdüğü aromalı
                                                                           ganaş sosla iki katlı makaronları
                                                                           tarihe Ladureé Makaronları olarak
                                                                           yazdırmayı başarmış.

                                                                           Daha ne çok tarif var böyle ilk
                                                                           kez keşfedilen ve kaşifi nin adıyla
                                                                           gastronomi dünyasına ismini
                                                                           yazdıran. Yazsak sayfalar yetmez.
                                                                           Biz tadım severler için ise galiba
                                                                           tek bir dilek var her zaman tutulan;
                                                                           mutfak dünyasının kaşifl eri yeni
                                                                           tatları keşfetmeye, biz de bu keşifl eri
                                                                           tatmaya devam edelim… Ve hayattaki
                                                                           ilklere diyelim…



                                                                           Firsts always matter. The fi rsts in
                                                                           human life are unforgettable. First
                                                                           step, fi rst tooth, fi rst word, fi rst love,
                                                                           fi rst kiss, fi rst school, fi rst teacher, fi rst
                                                                           car owned, fi rst home, fi rst pet... Ever
                                                                           since childhood I always wondered
                                                                           about other fi rsts. For example, the
                                                                           fi rst person to understand that you
                                                                           can eat a watermelon, how does it
                                                                           feel to cut that huge thing? Or nut or
                                                                           walnut. How do they understand that
                                                                           they peel off  their outer shells and
                                                                           then they will get these wonderful
                                                                           tastes with the thick crust inside?
                                                                           Who are those people?
                                                                                                                 15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20