Page 56 - BeeLife13
P. 56
HER DİLİMİ BİR
SEVDA: EKŞİ MAYALI
EKMEK
Neslihan Cevher Yanıkoğlu, Hacettepe Üniversitesi İstatistik
Bölümü mezunu. Hobi olarak başladığı “mutfak” serüveninde
çeşitli eğitimlerle uzun bir yol kateden mezunumuz, hobisini
kazanca dönüştürüyor. Butik pasta işlerinin yanı sıra ekşi
Neslihan mayalı ekmek de imal eden mezunumuz, sağlıklı beslenme
alternatiflerini değerlendirerek çalışmalarını sürdürüyor.
CEVHER
YANIKOĞLU
1992 mezunu
Un, su, tuz ve
ekşi maya. İyi
beslenmek,
sağlıklı yaşamak
ve kaliteli ekmek
tüketmek işte bu Hatırlar mısınız çocukken fırından gelen sıcak ekmek
4 malzemeden kokusunu?.. Ucunu kopara kopara afiyetle yediğimiz
ibaret. ekmekleri unutmak mümkün mü? Mis kokulu anılarla
sevmeye başlamıştık ekmeği ama böylesine sevilirken diyet
Endüstriyel listelerinin yasaklısı haline geldi. Kaliteli bir şekilde elde
mayaları edilmeyen unlar, içeriği pek bilinmeyen mayalar yüzünden
kullanmadan, ekmeğe biraz soğuk bakmaya başlamıştık. Neyse ki bir
süre önce gündeme ekmek ile aramızı düzeltecek ekşi
biraz dikkat ve maya kavramı oturdu. Peki, nedir bu ekşi maya? Neden
biraz sabırla yiyip kullanmalıyız?
yiyebileceğiniz Ekşi mayadan elde edilen ekmeklerin glisemik indeksi
en lezzetli düşüktür. Diğer ekmeklere göre anlamlıdır ve kan şekerini
ekmeği yapmanız yükseltmeyerek açlık hissini önler. Bu nedenle kan şekeri ve
insülin düzeylerini normal düzeylerde tutarak, insülin direnci
mümkün. ve şeker hastalığını önlemeye yardımcıdır.
56