Page 21 - BeeLife12
P. 21
BEELIFE | YAŞAM
İyi espresso Bunun için de en etkili yol; 90
yapmak için: derecelik parmak hareketleriyle
kahveyi süpürür gibi yaymak.
Espresso yapmaya, Kahveyi elimizle yaydıktan sonra,
portafilter’ımızı espresso üstünden aşağı doğru temper
makinemizden çıkarıp tartıya yardımıyla yaklaşık 15-20 kg’lık
koyarak başlıyoruz ve darasını kuvvet uyguluyoruz. Bu kuvvet,
alıyoruz. Espresso makinemizin yüzeyi daha düz hale getirecektir. Eğer ilk 5-7 saniye arası akış
kullanacağımız grup kafasından başlamaz veya 25-30 saniyelik
2-3 saniye su akışını sağlıyoruz. Grup kafasında ideal sıcaklığı demleme sürecinde 30 ml
Double shot için 15 gram yakalamak için tekrar 2-3 saniye hacim yakalayamazsak,
kahvemizi tartı yardımıyla su akışını sağlıyoruz. Bu sırada bu kahve tanelerinin ince
ölçüyoruz, taze öğütmek espresso fincanını ısıtabilirsiniz. çekildiğinin göstergesidir.
isterseniz kahveyi bu aşamada Daha sonra portafilter’ımızı Eğer ilk akış beş saniyeden
öğütebilirsiniz. Öğüttüğümüz makinamıza yerleştirip akışı hızlı gerçekleştiyse veya 25-
kahvemizi portafilter’ımıza ve kronometreyi aynı anda 30 saniyede 30 ml den fazla
alıyoruz. Espresso yaparken tane başlatıyoruz. Portafilter’ımızı bir hacim yakaladıysak, bu
büyüklüğü hayli önemli olduğu yerleştirdikten en geç beş saniye da kahve tanelerinin kalın
için doğru ayarı tutturmak, içerisinde akışı başlatmaya dikkat olduğunu gösterir. Eğer
güzel bir shot için çok kritik. ediyoruz. Bu sayede kahve kendiniz öğütüyorsanız,
Türk kahvesinden çok az daha tanelerinin fazla ısıyla yanmasını bir sonraki demleme için
kalın öğütmemiz gerekiyor. engelliyoruz. Kronometremizi öğütme derecesini bu süreye
Parmağımızla portafilter’ın kontrol etmenin tam zamanı; dayanarak değiştirebilirsiniz.
içine koyduğumuz kahveyi eşit toplam 25-30 saniyelik Şimdi kahvenizin tadını
bir şekilde dağıtıyoruz. Kahve demleme süreci ve 30 ml hacim çıkarma vakti.
yüzeyinin düz olması çok önemli. hedefliyoruz. Kahvenin beş ila
yedi saniye arasında akışının Nitelikli kahveli, bol sohbetli
başlaması, kalitesi için çok bir ay olsun. Şimdilik
önemli. hoşçakalın.
21