Page 21 - BeeLife12
P. 21

BEELIFE  |  YAŞAM










































        İyi espresso                        Bunun için de en etkili yol; 90
        yapmak için:                        derecelik parmak hareketleriyle
                                            kahveyi süpürür gibi yaymak.


        Espresso yapmaya,                   Kahveyi elimizle yaydıktan sonra,
        portafilter’ımızı espresso          üstünden aşağı doğru temper
        makinemizden çıkarıp tartıya        yardımıyla yaklaşık 15-20 kg’lık
        koyarak başlıyoruz ve darasını      kuvvet uyguluyoruz. Bu kuvvet,
        alıyoruz. Espresso makinemizin      yüzeyi daha düz hale getirecektir.     Eğer ilk 5-7 saniye arası akış
        kullanacağımız grup kafasından                                             başlamaz veya 25-30 saniyelik
        2-3 saniye su akışını sağlıyoruz.   Grup kafasında ideal sıcaklığı         demleme sürecinde 30 ml
        Double shot için 15 gram            yakalamak için tekrar 2-3 saniye       hacim yakalayamazsak,
        kahvemizi tartı yardımıyla          su akışını sağlıyoruz. Bu sırada       bu kahve tanelerinin ince
        ölçüyoruz, taze öğütmek             espresso fincanını ısıtabilirsiniz.    çekildiğinin göstergesidir.
        isterseniz kahveyi bu aşamada       Daha sonra portafilter’ımızı           Eğer ilk akış beş saniyeden
        öğütebilirsiniz. Öğüttüğümüz        makinamıza yerleştirip akışı           hızlı gerçekleştiyse veya 25-
        kahvemizi portafilter’ımıza         ve kronometreyi aynı anda              30 saniyede 30 ml den fazla
        alıyoruz. Espresso yaparken tane    başlatıyoruz. Portafilter’ımızı        bir hacim yakaladıysak, bu
        büyüklüğü hayli önemli olduğu       yerleştirdikten en geç beş saniye      da kahve tanelerinin kalın
        için doğru ayarı tutturmak,         içerisinde akışı başlatmaya dikkat     olduğunu gösterir. Eğer
        güzel bir shot için çok kritik.     ediyoruz. Bu sayede kahve              kendiniz öğütüyorsanız,
        Türk kahvesinden çok az daha        tanelerinin fazla ısıyla yanmasını     bir sonraki demleme için
        kalın öğütmemiz gerekiyor.          engelliyoruz. Kronometremizi           öğütme derecesini bu süreye
        Parmağımızla portafilter’ın         kontrol etmenin tam zamanı;            dayanarak değiştirebilirsiniz.
        içine koyduğumuz kahveyi eşit       toplam 25-30 saniyelik                 Şimdi kahvenizin tadını
        bir şekilde dağıtıyoruz. Kahve      demleme süreci ve 30 ml hacim          çıkarma vakti.
        yüzeyinin düz olması çok önemli.    hedefliyoruz. Kahvenin beş ila
                                            yedi saniye arasında akışının          Nitelikli kahveli, bol sohbetli
                                            başlaması, kalitesi için çok           bir ay olsun. Şimdilik
                                            önemli.                                hoşçakalın.



                                                                                                                 21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26