Page 23 - BeeLife12
P. 23
BEELIFE | YAŞAM
Hayatımın en muhteşem ve benim
için unutulmaz lezzetteki yemeğini
Hakkari-Yüksekova yolunda
yeşillikler arasındaki bir mesire
yerinde yedim. Isırgan otlu, yoğurt
soslu, bulgurlu Kürt köftesinin
tadı hala damağımda. Bir daha
öylesine otantik ve yöresel bir
lezzeti tadabilir miyim bilmiyorum.
Ama söylediğim gibi, her yörede
keşfedecek muhteşem yerler
ve lezzetler var.
İşte şimdi size bir kaç öneri…
Eğer farklı lezzetler tatmak ve Benim dikkatimi en fazla çeken analıkızlı, yuvalama, ekşili tarak,
gastronomik bir tatilin yanında ise Hatay sofralarında öğünlerin patlıcan kebabı, baklava… Her
yeni yerler de görüp keşfetmek arasının kısalığı; uzun uzun biri ayrı bir lezzet, ayrı bir dünya.
istiyorsanız, gideceğiniz masa sohbetlerinin ardından Gaziantep bir yandan da müzeler
destinasyonların başında Hatay bir bakmışsınız ki, bir sonraki şehri olmuş durumda; mutfak
geliyor. Hatay’da neredeyse öğünün zamanı gelmiş. Hatay’da müzesinin yanı sıra, cam müzesi
her öğünde sizi ayrı bir sürpriz yemek yemek, adeta bir yaşam hatta hamam müzesi bile var.
bekliyor. Peynir-çökelek-kaymak stili ve hedefi olmuş. Ama Ama Gaziantep’te görülmeden
ve bala eşlik eden minicik “Hatay Hatay’da her şey yemekten dönülmemesi gereken en önemli
halkalısı” diye adlandırılan zeytin, ibaret de değil. Farklı din ve durak Zeugma Müzesi. Burada
yoğun tadıyla ve damakta kültürlerden gelen halkların bir sergilenen her biri birbirinden
bıraktığı hissiyle kahvaltı arada barış, anlayış içinde bir ve güzel ve göz alıcı mozaiklerin
sofrasının sürprizi olurken, beraber yaşayabildiğinin de en arasında hiç kuşkusuz en
buğday, tavuk ve kimyonun güzel örneklerinden biri Hatay. büyüleyicisi, simsiyah bir
muhteşem uyumuyla size Çok kültürlülüğün getirdiği koridordan yürüyüp gözlerinizi
öğlen ve akşam yemeklerinde güzellikler tartışılmaz bir şekilde karanlığa alıştırdığınız anda
karşılayan Aşur, adeta yemeklerin Hatay’da vücut buluyor. Bu arada karşınıza çıkan Çingene Kızı
sürprizi. Aslında birazcık unutmadan mozaik müzesini Mozaiği. Sanırım hayatımda en
bulamacı andıran görüntüsü sizi ziyaret etmeden, Habib-i Neccar büyülendiğim anlardan biridir,
ürkütebilir, ama sakın bu hisse Camii’ni ve Saint Pierre Kilisesi’ni onu gördüğüm an. Ta gözlerimin
kapılmayın ve yanında sunulan görmeden Hatay seyahatinizi içine bakarak bana asırlar
kimyonla lezzetlendirerek aman sona erdirmeyin. öncesinden sesleniyor gibiydi.
deneyin Aşur’u. Eminim, iyi ki Gastronomik tatilin ikinci
önermişsin Elif dersiniz. Elbette, durağı hiç kuşkusuz Gaziantep. Ve gelelim 3. lezzet durağına.
bir tür içli köfte olan Oruk, sac Üstelik Gaziantep’in gastronomi Elbette beni anne-baba
kavurma, sini köfte ve binbir başkentlerinden biri olduğunu memleketimi kayırıyorum diye
çeşit mezesiyle Hatay akşam artık sadece biz değil UNESCO eleştirebilirsiniz ama bu kez
sofraları da çok keyifli. Hele ünlü da söylüyor. Şanlıurfalılar fıstık da destinasyonumuz, batısından
Zahter salatası... O nasıl rayihalı bizim, kebap da bizim, lahmacun doğusuna her bir şehrinde ayrı
bir lezzettir. Yalnız dikkat edin ve hatta baklava da bizim diyerek bir lezzet bulundurmasının yanı
de fazla yemeyin siz de, benim Gaziantep mutfağında hak iddia sıra, ülkemizde kafası en farklı
gibi kendinizi kaptırıp. Sonra etseler de Gaziantep, mutfak çalışan insanlarla tanışacağınız
çarpıntı yapıyor ve tüm gecenizi müzesiyle ve UNESCO’dan aldığı mavi-yeşil Karadeniz.
uyanık geçiriyorsunuz. Hatay’da tescille hiç şüphesiz bu rekabette
öğlen ve akşam yemeklerinin 2-0 önde. Bu güzel şehirde
en güzel finali ise künefe ve tadabileceğiniz öyle muhteşem
kireçte kabak tatlısıyla yapılıyor. lezzetler var ki saymakla bitmez;
23