Page 23 - BeeLife12
P. 23

BEELIFE  |  YAŞAM



        Hayatımın en muhteşem ve benim
        için unutulmaz lezzetteki yemeğini
        Hakkari-Yüksekova yolunda
        yeşillikler arasındaki bir mesire
        yerinde yedim. Isırgan otlu, yoğurt
        soslu, bulgurlu Kürt köftesinin
        tadı hala damağımda. Bir daha
        öylesine otantik ve yöresel bir
        lezzeti tadabilir miyim bilmiyorum.
        Ama söylediğim gibi, her yörede
        keşfedecek muhteşem yerler
        ve lezzetler var.
        İşte şimdi size bir kaç öneri…




        Eğer farklı lezzetler tatmak ve     Benim dikkatimi en fazla çeken      analıkızlı, yuvalama, ekşili tarak,
        gastronomik bir tatilin yanında     ise Hatay sofralarında öğünlerin    patlıcan kebabı, baklava… Her
        yeni yerler de görüp keşfetmek      arasının kısalığı; uzun uzun        biri ayrı bir lezzet, ayrı bir dünya.
        istiyorsanız, gideceğiniz           masa sohbetlerinin ardından         Gaziantep bir yandan da müzeler
        destinasyonların başında Hatay      bir bakmışsınız ki, bir sonraki     şehri olmuş durumda; mutfak
        geliyor. Hatay’da neredeyse         öğünün zamanı gelmiş. Hatay’da      müzesinin yanı sıra, cam müzesi
        her öğünde sizi ayrı bir sürpriz    yemek yemek, adeta bir yaşam        hatta hamam müzesi bile var.
        bekliyor. Peynir-çökelek-kaymak     stili ve hedefi olmuş. Ama          Ama Gaziantep’te görülmeden
        ve bala eşlik eden minicik “Hatay   Hatay’da her şey yemekten           dönülmemesi gereken en önemli
        halkalısı” diye adlandırılan zeytin,  ibaret de değil. Farklı din ve    durak Zeugma Müzesi. Burada
        yoğun tadıyla ve damakta            kültürlerden gelen halkların bir    sergilenen her biri birbirinden
        bıraktığı hissiyle kahvaltı         arada barış, anlayış içinde bir ve   güzel ve göz alıcı mozaiklerin
        sofrasının sürprizi olurken,        beraber yaşayabildiğinin de en      arasında hiç kuşkusuz en
        buğday, tavuk ve kimyonun           güzel örneklerinden biri Hatay.     büyüleyicisi, simsiyah bir
        muhteşem uyumuyla size              Çok kültürlülüğün getirdiği         koridordan yürüyüp gözlerinizi
        öğlen ve akşam yemeklerinde         güzellikler tartışılmaz bir şekilde   karanlığa alıştırdığınız anda
        karşılayan Aşur, adeta yemeklerin  Hatay’da vücut buluyor. Bu arada  karşınıza çıkan Çingene Kızı
        sürprizi. Aslında birazcık          unutmadan mozaik müzesini           Mozaiği. Sanırım hayatımda en
        bulamacı andıran görüntüsü sizi     ziyaret etmeden, Habib-i Neccar     büyülendiğim anlardan biridir,
        ürkütebilir, ama sakın bu hisse     Camii’ni ve Saint Pierre Kilisesi’ni   onu gördüğüm an. Ta gözlerimin
        kapılmayın ve yanında sunulan       görmeden Hatay seyahatinizi         içine bakarak bana asırlar
        kimyonla lezzetlendirerek           aman sona erdirmeyin.               öncesinden sesleniyor gibiydi.
        deneyin Aşur’u. Eminim, iyi ki      Gastronomik tatilin ikinci
        önermişsin Elif dersiniz. Elbette,   durağı hiç kuşkusuz Gaziantep.     Ve gelelim 3. lezzet durağına.
        bir tür içli köfte olan Oruk, sac   Üstelik Gaziantep’in gastronomi     Elbette beni anne-baba
        kavurma, sini köfte ve binbir       başkentlerinden biri olduğunu       memleketimi kayırıyorum diye
        çeşit mezesiyle Hatay akşam         artık sadece biz değil UNESCO       eleştirebilirsiniz ama bu kez
        sofraları da çok keyifli. Hele ünlü   da söylüyor. Şanlıurfalılar fıstık da  destinasyonumuz, batısından
        Zahter salatası... O nasıl rayihalı   bizim, kebap da bizim, lahmacun  doğusuna her bir şehrinde ayrı
        bir lezzettir. Yalnız dikkat edin   ve hatta baklava da bizim diyerek  bir lezzet bulundurmasının yanı
        de fazla yemeyin siz de, benim      Gaziantep mutfağında hak iddia      sıra, ülkemizde kafası en farklı
        gibi kendinizi kaptırıp. Sonra      etseler de Gaziantep, mutfak        çalışan insanlarla tanışacağınız
        çarpıntı yapıyor ve tüm gecenizi    müzesiyle ve UNESCO’dan aldığı      mavi-yeşil Karadeniz.
        uyanık geçiriyorsunuz. Hatay’da     tescille hiç şüphesiz bu rekabette
        öğlen ve akşam yemeklerinin         2-0 önde. Bu güzel şehirde
        en güzel finali ise künefe ve       tadabileceğiniz öyle muhteşem
        kireçte kabak tatlısıyla yapılıyor.   lezzetler var ki saymakla bitmez;




                                                                                                                 23
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28