Page 20 - BeeLife12
P. 20
KAHVENİN
MİHENK TAŞI:
Espresso Hakkındaki
Tüm Gerçekler
Rüyam Özal, 23 Aralık 1984 Ankara doğumlu. Ortaokul ve lise
eğitimini Arı Okullarında tamamlayan Rüyam Özal, Bilkent
Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümünü yüksek şeref listesiyle
Rüyam ÖZAL bitirdi. Evli ve 1 çocuk annesi mezunumuz; turizm, petrol ve
2002 mezunu otomotiv sektörlerinde faaliyet gösteren aile şirketlerinde
yönetim kurulu üyesi olarak görevini sürdürmesinin yanı
sıra, Bilkent Center’da bulunan ‘’Fameo Caffe’’nin kurucu
ortaklığını da yürütüyor. Kahve ile ilgili yurt dışında ve yurt
içinde birçok eğitime katılarak kendini bu alanda geliştiren
mezunumuz, bizlerle kahveyle ilgili ufak sırlar paylaşacak.
Espresso, kavrulup
ince çekilmiş
kahvenin içinden
90° sıcaklıktaki suyu
yüksek basınçla
çok kısa bir süre
geçirerek, kahve
çekirdeklerinin
aromasını, tadını ve
rengini suya taşıyan
bir yöntem.
Bu sürenin çok kısa olması çok önemli, zaten bu nedenle de
bu kahvenin adı İtalyanca express anlamına gelen espresso.
Her şeyden önce iyi bir espresso’nun en önemli kısmı
üzerindeki köpüktür. Bu köpüğe İtalyanca’da (crema) krema
adı verilir. Crema, kahvenin muhteşem aromalarının dışarıya
sızmaması için bir conta görevi görür ve kahve bitene dek
kaybolmaz. İyi bir crema, hem kullanılan kahvenin kalitesine
hem de kahveyi yapan kişinin maharetine bağlıdır.
20